Je hond ontwormen hoe doe je dat?

Om je hond gezond en in topconditie te houden moet je hem regelmatig ontwormen. Dat dit echt nodig bewijst de vaststelling dat puppy’s via de moedermelk besmet worden met spoelwormen. Op latere leeftijd krijgen honden larven binnen. Buiten lopen verhoogt namelijk hun risico op het eten van wormeieren. De aanwezigheid van wormen heken je pas als de infectie al ernstig is. Er komen dan bijvoorbeeld wormen mee met de ontlasting, of je ziet in de buurt van de anus kleine stukjes worm hangen. Ontwormen hond is dus belangrijk. Niet alleen voor je eigen dier, maar ook andere dieren en mensen.

Hoe vaak moet je je hond ontwormen? 

Puppy’s moeten vanaf de leeftijd van twee weken. Dan hebben pups vaak alleen last van zogenaamde spoelwormen. Maar ook volwassen honden hebben er last van, vooral van spoelwormen, haakwormen of lintwormen. De meest levensbedreigende wormen voor honden zijn de hartwormen. Controleer daarom ook je volwassen hond regelmatig op de aanwezigheid van wormen. Als je na het ontwormen nog restanten van wormen in de ontlasting van je hond ziet, is het een goed idee om de ontwormingskuur na drie weken te herhalen.

Waarom je hond ontwormen?

Er zijn meer dan genoeg redenen waarom  je je hond regelmatig moet ontwormen. Dieren die niet ontwormd werden kunnen zowel hun soortgenoten als mensen besmetten. Pups die niet ontwormd werden, kunnen ernstig ziek worden en- of een blijvende groeiachterstand oplopen. Infecties met wormen verminderen de natuurlijke weerstand van dieren. Daardoor lopen ze een groter risico op allerlei aandoeningen.

Welk ontwormingsmiddel?

De keuze van het beste ontwormingsmiddel hangt van meerdere factoren af en laat je best over aan je vertrouwde dierenarts.

Deze symptomen kunnen wijzen op wormen bij je hond

Wormen veroorzaken vaak (ernstige) maag- en darmklachten en kunnen zelfs tot een levensbedreigende darmafsluiting leiden. Vooral  jonge pups, oudere en chronisch zieke honden lopen bij een besmetting met wormen het grootste gevaar op ernstige ziekten en zelfs op overlijden. Dat belet niet dat zelfs gezonde uitziende honden met wormen kunnen besmet zijn.

Wanneer en hoe dikwijls je hond ontwormen? 

Zowel puppy’s als volwassen honden moeten dus regelmatig een aangepaste kuur tegen wormen krijgen. Puppy’s worden ontwormd als ze twee, vier, zes en acht weken oud zijn. Heel wat dierenartsen raden aan om vanaf de leeftijd van zes maanden je hond elke drie maanden of vier keer per jaar te ontwormen.

Mogelijke bijwerkingen

Sommige honden kunnen overgevoelig zijn voor de werkzame stof in het antiwormmiddel, maar dat komt zelden voor. Dit komt zeer zelden voor. Die bijwerkingen gaan van misselijkheid en braken tot diarree, huidproblemen, jeuk, traagheid of hyperactief.